KUCHNIA MIĘDZYNARODOWA PORADY NOWOŚCI CIEKAWOSTKI


Blog > Komentarze do wpisu
ZUPA Z FASOLI JAŚ
Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* 25 dag fasoli jaś - namoczyć na noc, jeśli trzeba
* 2 łyżki oliwy
* 5 dag wędzonego boczku - pokroić w drobna kostkę
* 25 dag mięsa wołowego - pokroić w kostkę o boku 1,5 cm
* mała marchew - pokroić w drobna kostkę
* średnia cebula - jw.
* łodyga selera naciowego - jw.
* 5 ząbków czosnku - 4 pokroić drobno, a jeden rozetrzeć z niewielką ilością soli
* łyżeczka cząbru
* świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
* grzanki z chleba (pokrojonego w kostkę i usmażonego na oliwie)

Wykonanie:

1. Fasolę ugotować w lekko osolonej wodzie.
2. W garnku rozgrzać oliwę, dodać boczek i mięso, smażyć do zrumienienia.
3. Do mięsa dodać pokrojone warzywa (wraz z 4 ząbkami czosnku). Smażyć mieszając, aż warzywa zmiękną i lekko się zrumienią.
4. Zalać wszystko wywarem z fasoli i gotować na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby uzupełniać wygotowujący się wywar wrzątkiem.
5. Odłożyć kilkanaście dużych ziaren fasoli do miseczek. Resztę fasoli zmiksować z dodatkiem niewielkiej ilości płynu. Przecier wlać do zupy.
6. Dodać utarty z solą czosnek, cząber i pieprz; doprowadzić na niewielkim ogniu do zawrzenia i gotować jeszcze minutę.
7. Gorącą zupą zalać ziarna fasoli w miskach. Osobno podać grzanki.
piątek, 22 września 2006, qilia
TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: